OOGSTEN EN BEREIDEN BONEN


Van een koffieplant tot een heerlijke smaaksensatie bij iedere druppel

Voordat het oogsten van de koffiebonen kan beginnen is het belangrijk dat de bessen zich rijp ontwikkeld hebben. De bessen ontstaan nadat de prachtige witte bloemen bevrucht zijn. Na iedere regenval kunnen er bloemen ontstaan, waardoor je al snel meerdere vruchten aan de boom hebt groeien. Vaak variƫren ze in leeftijd waardoor een koffieplant voor een gedeelte rijp kan zijn en een ander gedeelte nog niet. Het duurt gemiddeld zes tot acht maanden voordat de eerste vruchten worden geoogst. Doordat er meerdere vruchten tegelijk ontstaan wordt er meestal tweemaal per jaar geoogst. Vaak is er eerst een grote oogst en is de tweede oogst kleiner. Het oogsten van de plant gebeurt selectief met de hand. Alleen de rijpe koffiebonen worden geoogst zodat de rest zich nog verder kan ontwikkelen tot een koffieboon vol aroma.


Alt Text


Alt Text

Droge methode voor een unieke smaak

De eenvoudigste en goedkoopste methode om koffiebonen te drogen is de droge methode. Op de patio worden droogvloeren gemaakt waarop de bessen in de volle zon worden verspreid. Regelmatig worden ze met de hand omgekeerd zodat de bessen niet gaan gisten in de volle zon. Na vier weken tijd is het vochtgehalte met 12% afgenomen en zijn de bessen broos en bruin van buiten. Met een machine kan de schil en het vruchtvlees nu eenvoudig verwijderd worden. Het vliesje blijft ter bescherming om de bonen heen zitten. De koffiebonen worden nu in zakken vervoerd naar een koffiebrander om daar samengesteld te worden als pure bonen of melange. De droge methode is misschien de meest ingewikkelde van allemaal. Als het niet precies gebeurd dan gaan de bonen schimmelen en is de oogst onbruikbaar geworden.Natte methode voor een snelle bereiding

Met de natte methode worden de bessen grondig gewassen om vervolgens het vruchtvlees met een machine te verwijderen. De koffiebonen kunnen hierdoor niet gaan rotten tijdens het drogen zoals bij de droge methode. Na 6 tot 80 uur zijn de bonen klaar om in de zon of droogmachine te drogen. Dit gaat een stuk sneller doordat de bonen al ontdaan zijn van het vruchtvlees. Vaak wordt er voor deze methode gekozen als er te weinig droogte is om de bonen te drogen. Het is in de omgeving vaak nat waardoor de kans op rotten groot is. Het moet tenslotte minimaal vier weken droog zijn om de bonen volgens de droge methode te drogen. Na verwerking blijft de smaak net zo uniek en behouden als bij de droge methode.


Alt Text

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *