LIBERICA KOFFIEBONEN


Liberica koffiebonen: de koffie van de locals

De koffiebonen worden vooral in landen als Maleisië en West-Afrika geproduceerd voor eigen gebruik. Uniek aan de bonen zijn de bladeren die aan de bomen groeien. In de leerachtige bladeren zit meer cafeïne dan in de boon. Het is dus absoluut geen koffieboon voor een cafeïne liefhebber, maar meer voor een fijnproever. De koffieplantages gebruiken de koffie vooral voor zichzelf, maar als het geëxporteerd wordt dan gebeurd dit vooral naar Scandinavische landen. De reden dat er weinig vraag is naar de koffieboon is dat de kwaliteit lager is vergeleken met Arabica bonen. Toch is het een koffie voor een echte fijnproever die eens iets anders wil dan de standaard koffiebonen.


Alt Text


Alt Text

Een unieke koffieboon

Niet alleen de Liberica koffiebonen zelf zijn uniek, maar ook de boom waar de bessen aan groeien. De boom kan wel 18 meter hoog worden en staat vooral bekend als een sterke boom. In de 19e eeuw kregen veel koffiebomen in Indonesië last van de koffieroestziekte. De Liberica koffieboom bleek hier resistent voor te zijn en werd vervangen voor de Arabica koffieboom. Alleen bleek de boom veel beter te ontwikkelen op laagland. Nog een uniek feitje aan deze boom is dat de grote bloemen niet in vlagen openen, maar op onregelmatige momenten. Het blijft zo altijd een verassing wanneer de koffiebonen geoogst kunnen worden.Zeldzame koffiebonen die je niet snel ergens tegenkomt

Misschien wel de voornaamste reden dat je Liberica koffiebonen geprobeerd moet hebben is vanwege de zeldzaamheid. Doordat er weinig geëxporteerd wordt is het lastig om een kopje Liberica koffie te drinken. Je wordt zo bijna meegesleurd in het mysterie van de smaak bij een kopje originele koffie. Ondanks dat er weinig cafeïne in de bonen zit is de koffie wel een stuk sterker van smaak vergeleken met Arabica. Er wordt daarom vaak gekozen voor een melange van Arabica en Liberica koffiebonen. De smaak is te vergelijken met donkere chocolade met tinten van noten. Een sterke smaaksensatie die je niet snel vergeet en eigenlijk niet te vergelijken is met andere koffiebonen. Ontdek misschien wel het grootste geheim van de koffie branche met Liberica.


Alt Text

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *