KOFFIEPLANT


Van een koffieplant tot een heerlijke smaaksensatie bij iedere druppel

De koffieplant ontwikkelt zich het beste in een tropisch klimaat. Vocht en warmte zijn belangrijke eigenschappen om zich te ontwikkelen tot een stevige plant. In het wild kan de plant gerust een formaat van vijftien meter bereiken. Op koffieplantages worden de planten klein gehouden om zo de productie hoog te houden. De planten worden zo gesnoeid dat ze maximaal 1,5 tot 3 meter groot worden. Dit maakt het tevens eenvoudiger om de verse koffiebonen te oogsten. De ontwikkeling van de plant neemt een geruime tijd in de beslag. Het duurt minimaal vijf jaar voordat de smaak zo ver ontwikkeld is dat er koffie van gemaakt kan worden. Na vijf jaar zijn de aroma’s zover ontwikkeld om de unieke smaakbeleving optimaal te krijgen voor consumptie. Proef de tinten van aroma’s die jarenlang gerijpt hebben.


Alt Text


Alt Text

De bloei periode na een regenval

Na een lange periode van regen breekt de periode van bloei aan. De koffieplant ontwikkelt prachtige grote bloemen vol aroma’s. Na iedere heftige regenval ontstaan er nieuwe bloesems. Er kunnen dus meerdere bloesems in één jaar tijd ontstaan. De bloesem van de koffieplant is wit en na gemiddeld acht maanden ontstaan er steenvruchten. Deze vruchten hebben veel weg van kleine tomaatjes. In de vruchten ontstaan zaden en deze worden door ons koffiebonen genoemd. Doordat er meerdere bloesems in één jaar tijd ontstaan verschijnen de vruchten dus ook op verschillende tijdstippen. De meeste koffieplantages besluiten tweemaal per jaar de vruchten te oogsten om zo een koffieboon van hoge kwaliteit te branden. Doordat er zowel onrijpe als rijpe vruchten aan de koffieplant zitten is het van belang dat de plukker alles met de hand doet. Er moet met nauwkeurigheid bepaalt worden welke vruchten rijp zijn om geplukt te worden.Klimaat is bepalend voor de smaaksensatie

Naast het complete productieproces bepaalt het klimaat en de omgeving de smaaksensatie. Arabica koffieplanten groeien bijvoorbeeld op ongeveer 1800 meter hoogte. Het zuurstof gehalte is hier een stuk lager, waardoor het cafeïne gehalte afneemt en de plant vollere aroma’s heeft. Zo is de locatie van de plant voor een deel bepalend welke smaken je proeft vanaf de eerste slok. Ervaar de verschillende smaken bij iedere slok en leer zelf de unieke eigenschappen van de koffieplant herkennen.


Alt Text

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *