BRANDEN KOFFIE


Koffie branden is bepalend voor de kwaliteit van je kopje koffie

Het branden van koffie begint zodra de jutten zakken met pure verse koffiebonen naar binnen worden gedragen. De brandmeester is de expert op het gebied van koffie en beoordeeld bij de inkoop al de kwaliteit van de groene koffiebonen. Alleen de beste koffiebonen worden geselecteerd voor het branden van koffie. Het branden van de koffie heeft een klein beetje wat weg van popcorn. De groene bonen verliezen hun vocht en krijgen hierdoor een bruine kleur. Precies op het moment dat de koffiebonen de juiste temperatuur bereiken klinkt er net als bij popcorn een ploppend geluid. Als de boon extra vers is dan zal de plop luider zijn. De koffieboon is nu twee keer zo groot en klaar om verwerkt te worden tot verse koffie.


Alt Text


Alt Text

De specialist op het gebied van smaken en aroma’s

Koffie branden is niet een kwestie van een machine aanzetten en aan de slag gaan. De koffiebrander is een echte specialist en weet alles van een goede koffieboon en het creëren van smaken en aroma’s. Als koffiebrander is het mogelijk om de unieke smaaksensatie bij iedere druppel werkelijkheid te maken. Dit gebeurt door het hele proces nauwlettend in de gaten te houden. Iets te lang branden kan er al voor zorgen dat een kopje koffie niet meer de sensatie geeft die je gewend bent. Of de koffiebonen slechts één graden hoger branden kan al een verschil betekenen. Het is belangrijk dat een koffiebrander alles netjes in de gaten houdt om zo tot het perfecte resultaat te komen.Verschillende gradaties om koffiebonen te branden

Het branden van koffie wordt uitgevoerd in verschillende gradaties om zo een bepaalde stijl en aroma te creëren bij het drinken van de koffie. De bonen kunnen licht, medium, donker of zeer donker worden gebrand. Als een koffieboon licht gebrand wordt dan zijn ze kastanje kleurig en ontstaat er een frisse smaak. Hoe langer een koffieboon gebrand wordt, hoe steviger de smaak en body wordt. Daarnaast wordt ook de cafeïne minder als de koffieboon langer wordt gebrand. Zo is een stevige roost een stuk zoeter vergeleken met een normale koffie en zit er veel minder cafeïne in. Een brandmeester bepaalt dus voor een deel welke smaaksensatie je proeft bij iedere slok koffie.


Alt Text

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *